Marmara Üniversitesi, İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği tarafından “Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel” anısına düzenlenen, “14. Türkiye Vergi Kongresi" 6-7 Nisan 2018 tarihlerinde Sultanahmet’teki Marmara Üniversitesi Rektörlük binasında “Türkiye’nin Ekonomik Büyüme, Vergi Dağılımı ve Vergi Politikaları” üst başlığında gerçekleştirildi…
Ülke ekonomisinde büyüme ve kalkınmayı belirleyen en önemli unsurlardan biri olan vergi uygulamaları iki gün boyunca kamudan özel sektöre, üniversitelerden ilgili sivil toplum örgütü temsilcilerine kadar birçok farklı paydaşın katılımı ile kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
Kongrenin açılış oturumunu Derneğin eski Genel Başkanlarından Sabri Tümer yönetti. Açılış Konuşmasını ise Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yaptı. 14. Türkiye Vergi Kongresi kapsamında, İki gün boyunca ‘‘Ekonomik Büyüme ve Vergi Politikaları”, “Hukuk Sisteminin Yatırımlara Etkisi ve Ekonomik Büyüme”, “Türk Vergi Sisteminin Analizi ve Yeniden Yapılanma”, “Ekonomik Suçların Büyümeye ve Vergi Gelirlerine Etkisi”, “Siyasetin ve Bürokrasinin Ekonomik Büyümeye Bakışı” konuları ülke gündemine taşındı. Kongre eski Genel Başkan Yüksel Çengel’in yönettiği oturumla sona erdi.
Kongrede; Marmara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. M.Emin Arat, Marmara Üniversitesi işletme fakültesi dekanı Prof. Dr. Nuran Cömert, Marmara Üniversitesi iktisat fakültesi dekanı Prof. Dr. İ. Esen Yıldırım, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, Ekonomi eski Bakanı ve TÜRMOB YK Üyesi Masum Türker, Maliye eski Bakanı Sümer Oral, ITO Başkanı Öztürk Oran, TCMB eski Başkanı Durmuş Yılmaz, CHP milletvekili Selin Sayek Böke, Derneğin Eski Genel Başkanlarından Yüksel Çengel, Sabri Tümer ve Saffet Açıkgöz, Ankara şube başkanı Davut Özdemir, Giresun Şube Başkanı Talip Gülen, MMDF, TÜRMOB, İYMMMO,İSMMO,VMD ve GİMDER Başkanları ile Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi öğretim üyeleri, Rekabet Kurumu, Gelir İdaresi, MASAK, PWC temsilcileri ve hukukçular alanlarıyla ilgili bildirilerini sundular.
İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği Genel Başkanı Hikmet Kabuk, kongre konuşmasında şunları söyledi:
“Türkiye Vergi Kongreleri, vergi konusunda teknik, akademik ve uygulamacıların bir araya geldiği bir platform olarak, toplumun her kesiminde vergi bilincini oluşturmak, vergi ve gelir dağılımı açısından toplum ve devlet faydasına fikir ve düşünceleri dile getirmek, büyüme ve gelir dağılımında sosyal devlet anlayışına katkıda bulunmak üzere akademik ve bilimsel bir bakış açısıyla ortak payda yaratmak ve bu konuda kanun koyucuları harekete geçirmek amacı taşımaktadır.
Türkiye Vergi Kongresi!
Türkiye Vergi Kongresi, 1992 yılından bu yana her iki yılda bir Marmara Üniversitesi ile İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi IİBF Mezunlar Demeği iş birliğinde aralıksız olarak düzenlenmektedir. Ekonomiye yön veren ilgili bakanlıklar ve bağlı kurumlar düzeyinde, bilimsel veriler ışığında üniversiteler ve akademisyenler ile bu alanda hizmet üreten sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen Türkiye Vergi Kongresi, ülkemizde uygulanan vergi ve gelir dağılımı politikalarına açılım kazandırmak, mevcut mevzuat ve uygulamalarda yaşanan sorunları dile getirmek, vergi konusunda dünyadaki yeni gelişmeleri ve uygulamaları konuşmak, bu alanda tüm kesimlerin görüş ve düşüncelerini ortaya koymak, gerekli düzenleme ve güncelleme ihtiyaçlarının tespit edilerek ülke ekonomisi ve kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği Hakkında;
Marmara Üniversitesinin temelini oluşturan Yüksek Ticaret Mektebi Alisi 1883 yılında Türkiye’nin ticaret, bankacılık, muhasebe, hariciye alanlarında nitelikli insan gücünü karşılamak için kurulmuştur. 1936 yılında Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu, 1959 yılında İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi, 1982 yılında Marmara Üniversitesi IİBF ve 2012 yılında Marmara Üniversitesi İktisat, İşletme ve Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak eğitim çalışmalarını sürdürmektedir. Kendi alanında ülkemize 135 yıldır aydın, demokrat, insan haklarına saygılı bilim adamı, akademisyen, iş adamı, bürokrat, uzman ve siyasetçi yetiştirme görevini başarı ile yerine getirmiştir.
İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği ; 1936 yılında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi Mezunları Cemiyeti olarak kurulmuştur. 1976 yılında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi ve İktisadi Ticari İlimler Akademisi Mezunları Derneği olarak değiştirilmiştir. Alanında ülkenin en köklü geçmişe sahip sivil toplum kuruluşlarından biri olarak İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği, 82 yıldır çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. 100.000 üzerindeki mezunu olan üniversitelerinin sayısı 10.000 bulan mezun üyesi, Genel Merkez, şube ve vakıfları ile üniversite, öğretim üyesi, mezun, öğrenci ve topluma karşı görevlerini yerine getirmek üzere çalışmalarını sürdürmektedir.”










